Αρχική > Δράσεις > Επιστολή διαμαρτυρίας στα Μέσα Ενημέρωσης

Επιστολή διαμαρτυρίας στα Μέσα Ενημέρωσης

Δεκέμβριος 12, 2008 Σχολιάστε Go to comments

Ως φοιτητές  Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. οργισμένοι από τις πρακτικές δεκαετιών που οπλίζουν την αστυνομία και την εκπαιδεύουν να δολοφονεί και θέλοντας να τιμήσουμε και να αγωνιστούμε στη μνήμη αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από το σύστημα της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, προχωρήσαμε σε κατάληψη ανοιχτή και πολιτισμένη προτάσσοντας τις αξίες μας για μια κοινωνία διαφορετική.

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες λαού, τους εργαζομένους, τους εκπαιδευτικούς, τους μετανάστες, τους φοιτητές και τους μαθητές που συμμετείχαν μαζικά στις πορείες που ανέτρεψαν την έντεχνη προσπάθεια της κυβέρνησης και των  Μ.Μ.Ε. να τρομοκρατήσουν το λαό ώστε να «θάψουν» τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη.

Συγκεκριμένα, καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση των Μ.Μ.Ε. απέναντι στα τελευταία γεγονότα. Η εμμονή στην προβολή συγκεκριμένων εικόνων και απόψεων είναι αναμφισβήτητα αντίθετη με τις βασικές αρχές της Δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, αρμοδίων και μη, των στελεχών της αντιπολίτευσης, των πληγέντων από τις καταστροφές είναι σίγουρα θεμιτό και βασικό για τη λειτουργία του πολιτεύματος να προβάλλονται. Οι βασικές όμως αρχές του Δημοσιογραφικού επαγγέλματος επιτάσσουν την προβολή και τη δημοσιοποίηση όλων των απόψεων από όπου και αν αυτές προέρχονται. Λογοκρισία και επιλεκτικοί αποκλεισμοί όπως η μαζικότητα των διαδηλώσεων, η μη επαρκής προβολή απόψεων των διαδηλωτών, η ανύπαρκτη κοινωνιολογική προσέγγιση των εξεργεμένων υποβαθμίζουν τη λειτουργία της  Δημοκρατίας και συνακόλουθα προσβάλλουν και το επάγγελμα μας.

Η αποσιώπηση γεγονότων όπως:

Η πορεία 2000 ατόμων στις 11/12 στη Θεσσαλονίκη  με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η οποία συνάντησε συγκινητική ανταπόκριση από τον κόσμο, που επικροτούσε από τα μπαλκόνια με χειροκροτήματα τους διαδηλωτές.

Το βάπτισμα μελών της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή« ως αγανακτισμένων καταστηματαρχών που πετροβολούσαν αναρχικούς στην πόλη της Πάτρας. Αποδείξεις ως προς την αλήθεια του πράγματος αποτελούν: Το σύνθημα ”πουτάνας γιοι αναρχικοί” το οποίο φωνάζουν διαχρονικά οι Χρυσαυγίτες, τα φέιγ βολάν της συγκεκριμένης οργάνωσης που βρέθηκαν στο δρόμο και η επιβεβαίωση εκ μέρους του Δημάρχου της Πάτρας κυρίου Φούρα πως επρόκειτο για ακροδεξιά στοιχεία.

συνιστούν τακτικές που έχουν ως στόχο την παραπληροφόρηση και σίγουρα όχι την αντικειμενική ενημέρωση.

Ειδικότερα ως φοιτητές Δημοσιογραφίας και πολίτες έχουμε αγανακτήσει από τη στάση των Κρατικών Τηλεοπτικών Σταθμών. Θεωρούμε απαράδεκτο και αποπροσανατολιστικό το γεγονός πως την ώρα των μαζικών πορειών και διαδηλώσεων τα Κρατικά κανάλια προέβαλαν παιδικά προγράμματα και εκπομπές μαγειρικής!!

Η ψυχραιμία και η αναλυτική ματιά των ξένων Μ.Μ.Ε. πάνω στα γεγονότα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς όλους μας, νυν και μελλοντικούς Δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο του δικαιώματος έκφρασης κάθε γνώμης περίμενουμε να δημοσιευτεί από το μέσο  σας η επιστολή μας.

Σύλλογος φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Α.Π.Θ.

As students of Journalism, angered by the practice of decades that arm the police and train them to kill and wanting to honor and to fight for the memory of those who have lost their lives by the system of enforcement and the police-state, we decided to create an occupation,open and civilized, showing forth our values for a different society.

We welcome the thousands of people, workers, teachers, immigrants, school students and university students who participated in massive marches and “broke” in practice the effort of the Government and the scheme of the Mass Media to terrorize the people and “bury” the brutal murder of 15year-old student Alexis.

Specifically, we firmly condemn the attitude of the media in the face of recent events. The insistence on broadcasting images and specific views is undoubtedly contrary to the basic principles of journalistic ethics and conduct. The statements of government officials, responsible or not, the opposition, and those affected by disasters are certainly legitimate and essential for the functioning of the government running. But the basic principles of the journalist profession command exposure and public disclosure of all views, from wherever they originate. Censorship and selective exclusions such as the «massiveness» of demonstrations, the absence of sufficient exposure of the views of the demonstrators, the absence sociological approach of the rioters, degrade the operation of the Republic and consequently affect us and the profession.

The withholding of facts such as:

– The march of 2000 people in Thessaloniki on 11/12 with the purpose of informing and raising the awareness of society, which met with emotional response from the people, who applauded and welcomed the demonstrators  from their balconies.

– The renaming of members of the fascist group «Golden Dawn» as «angry shopkeepers» who threw stones at anarchists in the city of Patra. Evidence as to the truth of the matter is: The slogan «whores’ sons anarchists» which is a common slogan between members of this group, the fly-bills of the organization found in the streets and the confirmation by the Mayor of Patras Mr Fouras that they were extreme-right elements.

These tactics are aimed at misinformation and certainly not objective information.

Especially as students of Journalism and citizens we are enraged at the attitude of public broadcasters. We consider unacceptable and disorientating the fact that at the time of mass demonstrations and marches, the State channels were broadcasting children’s programs and cooking!

The composure and analytical view of foreign media on the events should be an example to us all, current and future journalists.

Under the right of the expression of any opinion, we are expecting this letter to be published by your media.

Association of Journalism and Mass Media students AUTH

Advertisements
Κατηγορίες:Δράσεις
 1. Δημήτρης Κουμάνταρος
  Δεκέμβριος 13, 2008 στο 00:13

  MIA ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  Καμμία προσπάθεια αναγέννησης της, ευρισκόμενης σε σήψη, ελληνικής κοινωνίας δεν θα μπορέσει να ευοδωθεί, αν δεν συνδυαστεί, αν όχι να εκκινήσει, με μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική παρέμβαση στο χώρο των ΜΜΕ.
  Όσο η επικοινωνία και η ενημέρωση των πολιτών εξαρτάται από τα ιδιωτικά ΜΜΕ κι από τα ελεγχόμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση κρατικά ΜΜΕ, τόσο θα αναπαραγάγονται οι ιδεολογικές και πολιτισμικές συντεταγμένες που διαιωνίζουν τη σήψη.
  Η πρόταση που επιθυμώ δημόσια να καταθέσω είναι η ακόλουθη:

  Πρώτον, η δημιουργία μιας όσο γίνεται μαζικότερης Πολυμμετοχικής Εταιρείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών.

  Μέσα από μια δημόσια πρόσκληση όσων πολιτών, δημοσιογράφων, διανοουμένων, καλλιτεχνών, συνδικαλιστών, πολιτικών και όσων συλλογικών σπουδαστικών, επιστημονικών, πολιτιστικών, συνδικαλιστικών, πολιτικών φορέων, το επιθυμούν, μπορούν να κληθούν κι άλλοι, όσο γίνεται περισσότεροι, πολίτες να συνδράμουν ο κάθε ένας ανάλογα με την οικονομική του ικανότητα και την κοινωνική του βούληση, στη δημιουργία μιας τέτοιας πολυμετοχικής εταιρείας.
  Με ένα όριο, ας πούμε ενδεικτικά 5%, στη κατοχή μετοχών, που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη, σκοπός της εταιρείας θα είναι να προσφερθεί η αντικειμενικότερη και πληρέστερη δυνατή ενημέρωση κι επικοινωνία στους κόλπους της κοινωνίας, μακριά από επιχειρηματικά, κομματικά ή στενά υπαρξιακά συμφέροντα.
  Συλλογικά οι μέτοχοι, πολίτες ή φορείς, θα προσδιορίσουν το τι ακριβώς σημαίνει αντικειμενική και πλήρης ενημέρωση κι επικοινωνία, θα επιλέξουν, ανάλογα με το κεφάλαιο που θα συγκεντρωθεί, το ή τα μέσα με τα οποία αυτή θα εκφραστεί και την επαγγελματική-εργασιακή τους πλαισίωση, συγκρότηση και λειτουργία.
  Μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, ένα περιοδικό, μια Κυριακάτικη εφημερίδα, μια ημερήσια εφημερίδα, ένα καθημερινό ωριαίο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, ένας τηλεοπτικός σταθμός, είναι ορισμένες από τις μορφές υλοποίησης, δίχως να αναιρεί αναγκαστικά η μια την άλλη, μορφές που, όπως προειπώθηκε, θα εξαρτηθούν από το κεφάλαιο που θα συγκεντρωθεί.
  Σε κάθε περίπτωση το οποιδήποτε μέσο, πέραν του αρχικού του κεφαλαίου, θα έχει νόημα ύπαρξης, μόνο αν είναι σε θέση, μέσα από την προσφορά του στην ενημέρωση και επικοινωνία, να εξασφαλίσει την οικονομική του αυτάρκεια και την επαγγελματική επιβίωση όσων μερικά ή αποκλειστικά εργαστούν σε αυτό.

  Δεύτερον, η συγκρότηση από τους ίδιους πολίτες, που θα συμμετέχουν ατομικά ή συλλογικά στην προαναφερόμενη πρωτοβουλία, ενός κινήματος διεκδίκησης της δημοκρατικής εκλογής της διοίκησης της ΕΡΤ. Μέσω ενός σώματος εκλεκτόρων που οι ίδιοι θα συναποφασίσουν και θα προτείνουν τη σύνθεσή του, έτσι ώστε να πάψει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, να λειτουργεί ως φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης και ως χώρος επιλεκτικής, κι επίσης δαπανηρής για τους φορολογούμενους, επαγγελματικής αποκατάστασης.

  Όσοι πολίτες ή συλλογικοί φορείς θεωρούν αναγκαία μια τέτοια ή οποιαδήποτε άλλη μορφή παρέμβασης στο χώρο των ΜΜΕ, μπορούν να έρθουν σε επαφή μέσω e-mail με τον υπογράφοντα για έναν, με κοινή συνενόηση κι απόφαση, συντονισμό των προσπαθειών.
  Η συγκρότηση ενός αρχικού ομίλου πρωτοβουλίας από ενδιαφερόμενους, πολίτες, επαγγελματίες ή μη δημοσιογράφους, εκπροσώπους συλλογικών φορέων ή μικρών ΜΜΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει τον αρχικό πυρήνα για μια ευρύτερη δημόσια έκκληση και κινητοποίηση.
  Καμμιά προσπάθεια δεν θα έχει τύχη και νόημα, αν δεν γίνει ευρύτερη κοινωνική συνείδηση η αναγκαιότητά της και δεν συνοδευτεί από μια καμπάνια πανεθνικής πολιτικής κινητοποίησης, με την έννοια της αποδοχής και προώθησής της από τον μέγιστο δυνατόν αριθμό πολιτών. Ο στόχος είναι η μαζική επικοινωνία κι ενημέρωση κι όχι άλλο ένα μέσο ιδεολογικού και πολιτικού αυτισμού. Μαζική επικοινωνία κι ενημέρωση σημαίνει εξ’ άλλου, κι όχι τόσο για λόγους μαζικότητας όσο για λόγους ουσίας, επικοινωνία κι ενημέρωση για τα πάντα, από και για τους πάντες, δίχως εκλεκτικές αυτοαναγορεύσεις και αποκλεισμούς.

  ΕΠΙΜΕΤΡΟ

  ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Για τον υπογράφοντα η μέγιστη ζημιά που προκαλεί η σημερινή λειτουργία των ΜΜΕ στην ελληνική κοινωνία, είναι ιδεολογικού παιδαγωγικού χαρακτήρα. Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.
  Το μάθημα χαρακτηρίζεται από: φανατισμό, κοκορομαχία, αλλαζονεία, υποκρισία, κακότητα, δημαγωγία, φθηνό εντυπωσιασμό, απουσία εμβάθυνσης και ουσιαστικού διαλόγου, άκριτο οπαδισμό, αλλότρια επίρρηψη ευθυνών.
  Είναι ένα μάθημα που υπονομεύει τον πολιτισμό, αν αυτός είναι πριν από όλα ο αλληλοσεβασμός. Που αντιστρατεύεται τη νηφαλιότητα, τη μετριοπάθεια, την ατομική ανάληψη ευθύνης, τον διάλογο και την δημιουργικότητα.
  Ένα μάθημα που μεταδίδεται ως ιός σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας, σε κάθε οικογένεια. Σε κάθε κοινωνική, πολιτική, συλλογική οντότητα.
  Δάσκαλοι, μόνιμοι ή προσκεκλημένοι, είναι κατά κανόνα οι πιό φανατικοί, μονομερείς κι ημιμαθείς εκφραστές όλων ανεξαίρετα των αποχρώσεων. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
  Οι πιό φωτεινοί και δημιουργικοί άνθρωποι, όποιους κι αν επιλέξει κανείς ανάλογα με τις προτιμήσεις του, κι είναι πολλοί περισσότεροι από όσους νομίζουμε αφού δεν τους βλέπουμε, είναι απόντες. Μιά μετριότητα προτιμά πάντα να συγκρίνει τον εαυτό της με μιάν άλλη μετριότητα.
  Το όλο κλίμα συμπαρασύρει κι όλους τους εμπλεκόμενους πομπούς και δέκτες που έχουν καλές προθέσεις, όλους μας μας κάνει χειρότερους.
  Να προστεθούν σε όλα τα παραπάνω κι άλλα:
  Η επίδειξη πλουτισμού, δόξας κι εξουσίας. Η απουσία πολλών τομέων της ζωής από την ενημέρωση και η επιλεκτική παρουσίαση άλλων. Η αποκάλυψη ή η συγκάλυψη ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών-ιδιοκτητών των ΜΜΕ. Η μονομερής παρουσίαση διεθνών ειδήσεων με πηγή αμερικάνικα κι αγγλικά κυρίως πρακτορεία και μέσα.
  Συχνά πολλοί τα «βάζουν» με τους δημοσιογράφους. Έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους, μα δεν είναι αυτοί το κύριο πρόβλημα. Είναι το γεγονός ότι πάνω από το 90% της ενημέρωσης κι επικοινωνίας στην Ελλάδα το ελέγχουν κυριολεκτικά 10 το πολύ άτομα, ιδιοκτήτες των μέσων. Με τις συμμαχίες και τις αντιπαλότητές τους, με τις υπάρχουσες ή όχι διεθνείς εξαρτήσεις τους, με τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και πριν από όλα με το προσωπικό υπαρξιακό τους στυλ. Αυτό και τα συμφέροντά τους υπαγορεύουν, το ποιά διευθυντικά στελέχη, όμοια ή πειθήνια, θα διαλέξουν, πιό είδος ενημέρωσης, κατ’ αυθαίρετη βούληση, θα προτιμήσουν ή θα απορρίψουν.
  Οι άνθρωποι-ιδιοκτήτες κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς τι κάνουμε;
  Ο γιγαντισμός από όλες τις απόψεις των ΜΜΕ στη σύγχρονη εποχή είναι κι αυτός, δίπλα σε τόσα άλλα, ένα καινούργιο ιστορικό φαινόμενο. Οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους σε όλο το κόσμο δεν έχουν ακόμα προλάβει, να το συνειδητοποιήσουν και να το χειριστούν.
  Το ανάθεμα δεν αρκεί. Ο χειρισμός είναι το ζητούμενο.

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ
  Δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
  dkoumantaros@gmail.com
  Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΕΝΑ
  http://kanenaskathenas.wordpress.com

 2. klain main
  Δεκέμβριος 13, 2008 στο 11:04

  kai gia na mhn xehniomatse rixte mia matia edw

  http://anything-but-nd.blogspot.com/2008/10/blogs.html

 3. jItaNo EsKaPado
  Δεκέμβριος 13, 2008 στο 22:48

  Παιδια τα σπαμε, η καταληψη ειναι η πιο δημιουργικη της Θεσσαλονικης
  Παμε ολοι μαζι

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: