Αρχική > Uncategorized > Η συζήτηση

Η συζήτηση

Δεκέμβριος 20, 2008 Σχολιάστε Go to comments

Αφού χαλαρώσαμε για τα καλά(για την ακρίβεια λίγο παραπάνω απ’ όσο έπρεπε) και αφού κοιμηθήκαμε(επιτέλους) πάμε να δούμε λοιπόν τι έγινε στη χθεσινή συζήτηση…

Αρχικά προβλήθηκε το βιντεάκι που υπάρχει και στο blog μας με τίτλο Greek December, και στη συνέχεια αφού ξεπεράσαμε τα όποια μικρο-προβλήματα ξεκίνησαν οι εισηγήσεις των ομιλιτών.

Πρώτος ξεκίνησε ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και του Ασύνταχτου Τύπου(asyntaxtostypos.wordpress.com) κ.Μπάμπης Μπίκας.Σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία της εισήγησής του: Ο κ Μπίκας μας είπε ότι τα διεθνή μέσα, τα οποία παρακολουθούσε τις τελευταίες μέρες χάρη του ρεπορταζ για την εφημερίδα «Μακεδονία« είχαν στις πρώτες θέσεις τις εξελίξεις στη χώρα μας. Ειδικότερα τα μεγαλύτερα πρακτορεία είχαν τα γεγονότα στην πρώτη θέση κ μετά τις δυο πρώτες μέρες άρχισαν να καταγράφονται αναλύσεις για τα αίτια αυτής της εξέγερσης, κάτι που δεν είδαμε στα ελληνικά ΜΜΕ ,τα οποία κινήθηκαν ανάμεσα σε καταστροφές και κουκουλοφόρους.Τα ξένα μέσα αναζήτησαν τα αίτια στην κοινωνική κατάσταση στη χώρα και ανέφεραν την εξέγερση ως παράδειγμα και ως την πρώτη εξέγερση μετά την οικονομική κρίση. Κυρίως ο γερμανικός και ο γαλλικός τύπος έκαναν τις πρώτες αναφορές. Στη συνέχεια και αφού παρουσίασε ορισμένα πρωτοσέλιδα της προηγούμενης εβδομάδας ανέφερε ότι στο Βερολίνο έγινε μια συζήτηση με καθηγητές, φοιτητές και έλληνες μετανάστες για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι είναι αυτό το νέο το οποίο ξεπηδάει.Στη συζήτηση αυτή αναφέρθηκε ότι υπάρχει μια σειρά από αίτια κοινωνικά, οικονομικά,πολιτικά και ότι το κόστος της κρίσης μεταφέρεται από τους πραγματικά υπεύθυνους στις πλάτες των εργαζομένων, όπου υπάρχουν μειώσεις μισθών και απολύσεις. Ακολούθως ο κ.Μπίκας σημείωσε τις επιθέσεις σε πάρα πολλά ελληνικά προξενεία σε όλο τον κόσμο(60 πόλεις,πάνω από 40 χώρες σε 4 ηπείρους) όπως επίσης και το γεγονός ότι γίνονται πανευρωπαικά καλέσματα αλλυλεγγύης. Στη Γαλλία υπήρξε η χαρακτηριστικότερη νίκη καθώς ο ΣΑρκοζί ανέστειλε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει για την παιδεία βλέποντας το κίνημα στη Ελλάδα. Οι Γαλλικές εφημερίδες έγραψαν »Οι Έλληνες νέοι φρέναραν τον Σαρκοζί». Αναφέρθηκε εν συνεχεία από τον ομιλιτή ότι πρέπει να αναζητηθεί το επόμενο βήμα όπως επίσης και ότι το κίνημα ήταν ένα αποτέλεσμα πολλών μικροπροβλημάτων που οδήγησαν σε αυτήν την συνολική έξαρση(φαινόμενο της πεταλούδας). Η εισήγηση έκλεισε με αναφορά στην επίθεση στα γραφεία της «Μακεδονίας« για την οποία υπογράμμισε ότι αιτία ήταν ο πολύ αρνητικός ρόλος που έπαιξαν τα ελληνικά ΜΜΕ με προβοκατόρικα πρωτοσέλιδα όπως «Η έξαρση του κινήματος» και από κάτω φωτογραφίες με καταστροφές, ταυτίζοντας έτσι το κίνημα με βανδαλισμούς και θάβοντας τον πραγματικό του ρόλο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος κ.Παύλος Νεράντζης ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα για μια ανεξάρτητη εφημερίδα της αριστεράς στην Ιταλία, το «Manifesto» και ανέφερε τους δύο συνομιλιτές του ως ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να αφήσει αυτή η ιστορία καθώς αφενός ο Μπ.Μπίκας έχει απελαθεί από τις Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής και αφετέρου ο Β.Νόττας συνηδειτοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας όταν σπούδαζε φοιτητής στη Φλωρεντία. Ξεκινώντας ανέφερε ένα προσωπικό βίωμα το Μάρτη του 1977 όταν δολοφονήθηκε από την αστυνομία ένας συμφοιτητής του.Αμέσως μετά τη δολοφονία έγιναν συγκρούσεις και ξεκίνησε ένα αυθόρμητο κίνημα που δεν δεν μπήκε σε καλούπια από κανέναν. Τότε οι εφημερίδες καταδίκασαν όλο το κίνημα και όχι μόνο τις βιαιότητες. Η διαφορά που εντόπισε ο εισηγητής είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει στο κίνημα το όραμα που υπήρχε τότε.Το όραμα για αλλαγή του κόσμου. Σήμερα υπάρχει πολύς ρεαλισμός.Ζητείται εδώ και τώρα το αυτονόητο και αυτό συμβαίνει γιατί αυτό που κληρονομείται κάτι φρικτό καθώς η πάλη για ένα καλύτερο κόσμο από την προηγούμενη γενιά έβγαλεμια χειρότερη κατάσταση. Στη συνέχεια η ομιλία επικεντρώθηκε στο θέμα της περιβόητης κουκούλας.Ο Π.Νεράντζης ανέφερε ότι καταλαβαίνει την τον φόβο της αναγνώρισης από τις κάμερες αλλά σημείωσε ότι σήμερα αν θέλουν να μάθουν την ταυτότητά σου, τη μαθαίνουν. Ακόμη είπε ότι κουκούλες φοράνε στις πορείες οι επαγγελματίες αναρχικοί και επίσης οι μπάτσοι και οι χρυσαυγίτες για να υποθάλψουν το κίνημα με καταστροφές, άρα τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά.Οπότε η κουκούλα είναι μια πολιτικά λάθος θέση. Εν συνεχεία σημείωσε ότι είτε ώς εξεγερμένοι, είτε ώς δημοσιογράφοι δεν πρέπει να φιμώνεται η αντίθετη άποψη. Ακόμα και το κίνημα δεν έχει όλη την αλήθεια με το μέρος του,αλλά ένα μέρος της αλήθειας.Ποτέ κανείς δεν έχει όλο το δίκιο. Ένα άλλο βίωμά του που αναφέρθηκε ήταν όταν ως διευθυντής ειδήσεων στην ΕΤ3 ήρθαν αναρχικοί και ενώ συζητήσανε και συμφωνήσανε αλλά δεν τους έφτανε αυτό και ήθελαν να γίνουν παρεμβάσεις πιο δραστικές για την κινητοποίηση των ανθρώπων του καναπέ.Η πρόκληση όμως δεν φέρνει τον κόσμο με το μέρος μας, αλλά τον διώχνει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κερδίζουμε τον κάθε αδιάφορο περαστικό, και να γίνεται προσέγγιση σε φιλικά μέσα προς το κίνημα, ενω υπάρχει και το internet .Ακόμη μπορούν να γίνουν ειρηνικές διαδηλώσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

Τελευταίος από τους εισηγητές πήρε το λόγο ο καθηγητής του ΑΠΘ και κοινωνιολόγος, Βασίλης Νόττας. Σημείωσε ότι δεν βρέθηκε στη συζήτηση για συμπαράσταση αλλά για τον ίδιο. Είπε χαρακτηριστικά «Ότι σας έκλεψαν μου έκλεψαν.Σας έκλεψαν την ελπίδα για το μέλλον. Όταν εμείς χάναμε τις μάχεις λέγαμε ότι το μέλλον θα μας δικαιώσει.Εδώ και 2 δεκαετίες μας είπαν ότι όλα τελείωσαν.Πέρασαν τα χρόνια και τώρα κάτι κινείται.Κλέβουν το μέλλον.Αναπληρώνουν τις ανάσες με προϊόντα». Όσον αφορά τα ΜΜΕ ο ομιλιτής ανέφερε ότι έχει μπει ένας μπερτές ανάμεσα στην πραγματικότητα και σε αυτά που παρουσιάζονται.Ακόμη ανέφερε ότι το κίνημα ζητά λίγα. Όλα όσα ζητά μπορούν να γίνουν χωρίς να αλλάξουν πολλα επί της ουσίας.  Όσα έχουν συμβεί έχουν 3 κολώνες που τα στηρίζουν σύμφωνα με τον καθηγητή.1η κολώνα είναι το γεγονός ότι οι αυτοκράτορες έχουν αναλάβει όλα τα ΜΜΕ και μερικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να κάνουν τη δουλειά τους. 2η κολώνα είναι η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού μετά τον ψυχρό πόλεμο.Η ελευθερία της αγοράς και η φιλοσοφία του «πιο ξύπνιου που επικρατεί».3η κολώνα είναι η απομόνωση.Πέρασε η εντύπωση ότι η συλλογικότητα είναι κακό πράγμα γιατί οι μεγάλες ιδέες εκφράζονται πάντα από πολλούς.Έτσι προσπαθει να επικρατήσει η φιλοσοφία του «ο καθένας μόνος του». Ο κ. Νόττας έκλεισε την ομιλία του μ αναφέροντας ότι ζούμε τις μέρες της υπέρβασης μας.Ότι αν θέλουμε όνειρα και διαρκή υπέρβαση για ένα μέλλον ανθρώπινο πρέπει να εκφράζουμε την άποψη μας και όταν τελειώσει όλο αυτό θα μετρήσουμε κέρδη και ζημιές.(περισσότερα για την ομιλία του κυρίου Νόττα μπορείτε να δείτε στο vnottas.wordpress.com)

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά αναφερθηκαν απόψεις για τη βία. Θα σας της παραθέσουμε το απόγευμα.

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
 1. vnottas
  Δεκέμβριος 20, 2008 στο 10:32

  Ανεβάζω δυο λόγια για χτες στο ιστολογοφόρο. Ρίξτε μια ματιά. Β.Ν.

 2. klain main
  Δεκέμβριος 20, 2008 στο 19:38

  Θεωρώ ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, είχε έναν μικρό χαρακτήρα απολογισμού αλλά αναλογισμού για το πώς θα μπορεί να προχωρήσει το πράμα από εδώ και πέρα. Για όσους ήμασταν παρόντες εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην αίθουσα το παρόν έδωσε περισσότερος κόσμος εκτός σχολής, κάτι που έχει δύο όψεις ερμηνείας. Αφενός θετικό το γεγονός ότι το άνοιγμα που πρέπει να έχει κάθε κατελημένος χώρος, προς τα «έξω», είχε απήχηση κι αφετέρου αρνητικού διότι οι σπουδαστές της Επικοινωνίας δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για τις «εξωθεσμικές» δραστηριότητες. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε ένα ακαδημαϊκό πολίτη, καθώς η εντύπωση που μου δίνει μεγάλη μερίδα των «συναδέλφων» μου είναι ότι λειτουργούν ακόμη με σχολικούς όρους. Μάθημα=βαθμός. Ωστόσο το μεγαλύτερο μάθημα για έναν μαθητή, πόσο μάλλον η μεγαλύτερη άσκηση για έναν μελλοντικό δημοσιογράφο είναι ο ίδιος ο δρόμος, εκεί όπου το γεγονός συμβαίνει, οι χώροι όπου ο κόσμος συνδιαλέγεται, οι δράσεις, ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης. Αλλά μάλλον για πολλούς «συναδέλφους» μου αν δεν υπάρχει ο αέναος φόβος της παρουσίας τότε είναι δεδηλωμένη η απουσία τους. Κοιμηθείτε και η τύχη σας θα σας δουλεύει(αν δεν έχει μείνει άνεργη κι αυτή)

 3. klain main
  Δεκέμβριος 21, 2008 στο 00:36

  http://troktiko.blogspot.com/2008/12/blog-post_8129.html

  xaxa eimaste kai sto inernet(twn allwn)

 4. klain main
  Δεκέμβριος 21, 2008 στο 00:39

  mme_squat

  ki akomh mia pou vrhka

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: