Επαναστατικό τριήμερο στην Αράχωβα
Ως παρα-ΜΜΕ και φοιτητές δημοσιογραφίας, μένοντας πιστοί στο πνεύμα της αντιπληροφόρησης, προτείνουμε σαν ταξιδιωτικό προορισμό στους αναγνώστες μας την ανατρεπτική Αράχωβα.
Η Αράχωβα ή και Ράχοβα όπως ήτανε γνωστή στα χρόνια της επανάστασης είναι χτισμένη στις ράχες του Παρνασσού, όπως μαρτυρά άλλωστε και το όνομα της. Είναι χτισμένη πάνω στους πέντε λόφους: Κούμουλα, Σφαλάκη, Κουτρούλη, Αϊ Γιώργη και Αφανό, και είναι το πιο ψηλό κατοικημένο μέρος του Παρνασσού, σε χίλια μέτρα υψόμετρο.
Σκαρφαλωμένη στο βουνό η Αράχωβα απλώνεται σε δύο αρχαίες πόλεις την Ανεμώρεια ( πόλη των ανέμων) και την Κυπάρισσο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το μεγάλο υψόμετρο χρίζουν την Αράχωβα ως ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά του Παρνασσού. Ακολουθώντας τα πλακόστρωτα καλντερίμια της θα βγείτε σε ξέφωτα με υπέροχη φυσική θέα, πετρόκτιστα σπίτια με ανθοστόλιστες αυλές και πολύχρωμους κήπους.
Με το Χιονοδρομικό κέντρο, σε κοντινή απόσταση και την εύκολη πρόσβαση στα φυσικά αξιοθέατα του Παρνασσού, η Αράχωβα έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο, που προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στο χωριό θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια, που σερβίρουν παραδοσιακές γεύσεις και καλό φαγητό, καθώς επίσης και πολλά μπαράκια με ωραία ατμόσφαιρα.
Με αφετηρία την Αράχωβα, ο σύγχρονος επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γευτεί όλο το χρόνο τις χαρές του εναλλακτικού τουρισμού, με ορειβασία, πεζοπορίες σε φυσικά μονοπάτια, πτήσεις με ανεμόπτερα, πτώσεις πλαγιάς κ.α.
Επίσης ανθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς υπάρχουν αρκετά μοναστήρια στην γύρω κοντινή περιοχή, όπως αυτό του Οσίου Λουκά, το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ κ.α. Στο χωριό αξίζει να επισκεφθείτε την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κωρύκιο Άντρο ή Σαρανταύλι, ένα σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε απόσταση 10 χμ. από την Αράχωβα. Σύμφωνα με τη μυθολογία το Σπήλαιο ήταν δώρο του Απόλλωνα προς τη Νύμφη Κωρύκεια και ήταν αφιερωμένο στις Νύμφες και τον Πάνα.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τοπικά έθιμα της Αράχωβας, που ακολουθούν τις παραδόσεις. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι, όπου οι εκδηλώσεις διαρκούν τρεις μέρες.
Η Αράχωβα διαθέτει μεγάλη επιλογή σε ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, πανσιόν, παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες (και στο Λιβάδι), cafe bars και πλούσια νυχτερινή ζωή.
Οι φυσικές ομορφιές της, το τοπικό της χρώμα, η ταπητουργία της, η ιστορία και οι θρύλοι της, σε συνδυασμό με την πρόθυμη φιλοξενία των κατοίκων της, είναι αυτά που προσελκύουν και κερδίζουν τους επισκέπτες της, που φεύγοντας δεν βρίσκουν λόγια να την περιγράψουν και να την παινέψουν.
Μετά από επιτόπιο και αποκλειστικό ρεπορτάζ σας συστήνουμε το κατάλυμα-στέκι «Καταφύγιο».
Στο πανέμορφο τοπίο έρχεται να προστεθεί η ζεστή φιλοξενία του Καταφύγιου που προσπαθεί καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου να σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και τις πιο ευχάριστες γεύσεις για να συμπληρώσετε τις αποσκευές της επιστροφής.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα δωμάτια μας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ο Χάρις και Αστερία θα σας εξυπηρετήσουν και θα σας κατατοπίσουν για ότι απορίες έχετε.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
Αράχωβα – Παρνασσός
Κιν: ( + 30 ) 6973 334573
Tηλ: ( + 30 ) 22670 32233
Fax: ( + 30 ) 22670 31988
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ!!!
Γυρίσαμεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!!!!! Η Αράχωβα ήταν υπέροχη, πέρασα φανταστικά!!! Ευτυχώς που πέφτουν και κάτι τέτοιες φάσεις και ξεσκάω λιγάκι, γιατί έχω πήξει στο τρέξιμο! Μιλάμε για ΝΤΑΓΚΛΑ!!!!!! Κανονικό Θεσσαλονικιώτικο χαλάρωμα. Αφού έβλεπα κόσμο να περνάει να πάει στη δουλειά του το πρωί κι έλεγα από μέσα μου: «Χε! Κορόιδα…» Δουλειά; Χα! Έχω αφήσει έναν μαλάκα στο γραφείο και του τη λέω τηλεφωνικώς. Ξέρετε τώρα, «Σα τα μούτρα σου τά κανες» και « Θα σου δείξω πως γίνεται μόλις γυρίσω» και τέτοια… Μουχεχε….
Σας λέω, υπέροχα!!! Αρχικά μας είχαν πει ότι θα ήμασταν μικρή παρέα, «Τρεις τέσσερις ρε, έχει δουλειά ο κόσμος τεμπέλαρεεεε!!!!!» αλλά τελικά σκάσανε πολλοί. Και δώστου τάβλι και χαρτί και φαί και φραπέ. Μόνο κάτι φίλοι μου με παραξένεψαν, είπα δε μπορεί, για τέτοια αυτοί πρώτοι είναι, αλλά μου λεν έχουν δουλειά, δε μπορούν να χάσουν χρόνο. Μπρε, τι δουλειά τους λέω, ελάτε να πάμε όλοι μαζί, μα μου μου τα μασούσανε. Δε βαριέσαι…
Το καλύτερο ρε παιδιά στις διακοπές ξέρετε πιο είναι; Ότι μπορείς να μη σκέφτεσαι τίποτα. Όταν πήζεις όλη μέρα και σκέφτεσαι συνέχεια σχέδια, λεφτά γραφεία κι ιστορίες δε σου μένει λίγος χρόνος να το φιλοσοφήσεις λίγο το πράγμα βρε παιδάκι μου, να αναρωτηθείς που βρίσκεσαι και που πας… Αλλά δε βαριέσαι.
Που ήμουν; Α, ναι, στην Αράχωβα. Υπέροχο μέρος, ανατρεπτικό από κάθε άποψη. Ένοιωθα τα πάνω μου να γίνονται κάτω και τα μέσα έξω. Αυτό βέβαια μόνο όταν ήμουνα πιωμένος κι άκουγα ένα δίσκο στα μαγαζί που ήταν λίγο γρατζουνισμένος κι έπαιζε συνέχεια το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά. Και λέω στο μαγαζάτορα, « Ρε μαγαζί, άλλαξε το δίσκο να παίξει τίποτε άλλο» «Όχι»!! μου έλεγε αδιάλλακτος αυτός, « να το πεις στο γραμμόφωνο!» Ε, κι έψαχνα κι εγώ πιωμένος να βρω να μιλήσω στο γραμμόφωνο, να του πω να παίξει τίποτε άλλο και είχε ξεραθεί στα γέλια όλο το μαγαζί. Μόνο ένας δυο τσατίστηκαν που πήγα να αλλάξω το τραγούδι γιατί αυτούς λέει είναι το αγαπημένο τους και έρχονται ειδικά για να το ακούσουν. Δε βαριέσαι…
Μπαίνω σε κάποια φάση στο ψιλικατζίδικο για τσιγάρα και βλέπω στον πάγκο μια εφημερίδα απ’ αυτές τις τοπικές. Πρώτος τίτλος: ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ! Το κοιτάω, το ξανακοιτάω, γυρνάω στον ψιλικατζή να μου το βεβαιώσει. Του λέω: «Μα καλά, αφού από τον τουρισμό δεν είναι τα κύρια έσοδα της περιοχής;» «Ναι» μου λέει. «Ε, κι αυτοί τι θέλουν τότε;» «Να ξαναγίνει η περιοχή αγροτική» μου λέει. «Δηλαδή» του λέω « να φύγουν όλοι, να μη δουν τις ομορφιές του τόπου, τις δυνατότητές του, να μείνουν μόνο οι παλιές οικογένειες;» «Ναι,» μου λέει πάλι. «Μα… καλά, αυτό δεν είναι ενάντια στο συμφέρον τους; Γιατί να σταματήσει ο τουρισμός;» «Γιατί,» μου απαντάει, «καλοί είστε όλοι εσείς οι ξένοι, που σας αρέσει ο τόπος αλλά όχι αρκετά καλοί για να μείνετε στην Αράχωβα». Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα, νόημα δεν έβγαλα. Αινιγματκός ο ψιλικατζής… Δε βαριέσαι.
Τέλος, πέρασε ο καιρός και κινήσαμε να φύγουμε. Μπαίνω στο πούλμαν, χαμος! Δεν έβρισκα να κάτσω! Μα τι έγινε λέω από μέσα μου, και βλέπω πως όλοι κρατούσανε μια εφημερίδα. Βρίσκω με τα χίλια ζόρια θέση και μου κάνει ο διπλανός μου: «Δε μας θέλουνε ρε πατριώτη στην Αράχωβα, δεν είμαστε λέει αρκετά καλοί για Αραχωβίτες.» Και του απαντάω κι εγώ: «Δε βαριέσαι»!
Πολύ γουστάρω Αραχοβα…
Το έχασα ρε γαμώτο αυτο το ταξίδι…
Κρίμας, δεν πειράζει… αν και είχα ΑΝΑΓΚΗ μερικές μέρες διακοπές.
θα πάμε άλλη φορά…
Αράχοβα ή Ανάρχοβα